تاریخچه فشن شو
30 تیر 1401 1401-04-30 15:29تاریخچه فشن شو
تاریخچه فشن شو
تاریخچه فشن شو
چه علاقمند به دنیای مد و فشن باشید چه دانشجوی این رشته باشید. حتما تاکنون نام فستیوال مد و فشن را شنیده اید. فستیوالی جهانی که برندهای معتبر و طراحان مطرح دنیا در آن شرکت میکنند تا جدیدترین لباس های خود را به نمایش بگذارند.
اگر علاقمند به دانستن تاریخچه این اتفاق و رویداد مهم تاریخی در دنیا هستید در ادامه با ما همراه باشید.
فشن شو چیست ؟
فشن شو یا فستیوال مد، نام مراسمی است که بین تولید کنندگان برند لباس و طراحان رخ میدهد و هر ساله در آن بهترین و برترین لباس های تولید شده خود را به نمایش عموم میگذارند.
معمولا این فستیوال ها هر 6 ماه یکبار برگزار میشوند که در آن جدید ترین لباس های خود را برای فصل بهار و تابستان و فصل پاییز و زمستان نمایش میدهند.
در هر فستیوال یک سکو قرار دارد به نام ران وی که مدل هایی که لباس های طراحان را پوشیده اند روی آن راه میروند. برخی اوقات این مراسم تنها حالتی نمایشی دارد و هدف طراحان از نمایش لباس های خود تنها نمایش اهداف و افکار خود در قالب لباس است.
بیننده باید علاوه بر توجه به ظرافت و دوخت های به کار رفته در لباس به افکار و عقاید پنهان شده طراح در لباس نیز توجه کند. از معروف ترین فستیوال هایی که امروزه برگزار میشود. میتوان به فستیوال فشن میلان، نیویورک و لندن اشاره کرد.
اولین فشن شو دنیای مد در قرن 19 میلادی
پیدایش اولین مراسم مد و فشن در تاریخ دنیای مد داستان جالبی دارد. اولین جرقه های آغاز این داستان در قرن 19 میلادی رخ داد. در آن زمان بیشتر مزون های لباس در انگلیس برای نشان دادن بهتر لباس بر روی تن از مدل های زنده استفاده میکردند و
آنها را تن فروشندگان خود میکردند و به نوعی از آنها به عنوان مدل برای معرفی لباس ها به مشتریان خود استفاده میکردند. این ماجرا تا جایی پیش رفت که حتی برخی از بهترین طراحان لباس مانند چارلز فردریک ورث (Charles Frederick Worth)، لباس های خود را بر تن همسر خود میکرد.
کم کم این ماجرا گسترده تر شد و پای بازیگران مشهور را نیز به این فستیوال باز کرد. به طوری که بسیاری از برند های موفق فشن در آن زمان مانند ژاک دوسه ( Jacques Doucet) از بازیگران مشهور زن مانند سارا برنهارت و روژان برای اجرای فشن لباس های خود استفاده میکرد.
از بازیگران میخواست تا لباس های آنها را بپوشند و نقش مدل را برای آنها ایفا کنند. تا اینکه سرانجام در اواخر قرن 19 میلادی این فستیوال یک شکل تبلیغاتی به خود گرفت. در فرانسه و انگلیس صحنه های تئاتر بیشتر برای نمایش فشن شوهای لباس کارایی داشتند.
قرن 20 دوره تحولات
ماجرای اجرای فشن شو در مزون های لباس همچنان ادامه داشت تا اینکه در قرن 20 میلادی به تدریج این فستیوال ها و شوهای خصوصی جای خود را به مراسم سازماندهی شده دادند که هرساله در زمان و مکان مشخصی برگزار میشد.
این اتفاق باعث شد تا افراد و طراحان مشهوری که تا آن لحظه در فشن شوها شرکت نکرده بودند. مانند پل پوآره (Paul Poort) ، لوسیل (Lucille) و پاکوین (Pakwin) در سال 1910 برای معرفی جدیدترین آثار خود در این همایش شرکت کنند.
با ایجاد تحولات در دنیای فشن و مد در پاریس و انگلستان، آمریکا نیز تحولی عجیب در دنیای مد به راه انداخت. در همان سال یعنی 1910 چند فروشگاه آمریکایی در فیلادلفیا برای نمایش آثار خود از فشن شو استفاده کردند.
سال 1913 میلادی هنر فیلمبرداری و پوشش خبری از این فشن شوها در آمریکا سبب شد. تا این فستیوال دوست داشتنی بیشتر از قبل مورد توجه عموم قرار گیرد و در بین مردم به یک رخداد تاریخی در دنیای مد و فشن تبدیل شود.
اما سیر تحولات در تاریخچه فشن شو در آمریکا تا همین جا خلاصه نمیشود. تا سال 1920 مد ها همچنان در دنیای مد و فشن به عنوان یک شخصیت اجتماعی و مستقل شناخته نمیشدند.
اما در سال 1923 با راه اندازی اولین آژانس مدلینگ در آمریکا توسط جان رابرت پاورز (John Robert Powers) این شغل رنگ و بوی اجتماعی تری به خود گرفت و از موقعیت بهتری در اجتماع برخوردار شد.
به تدریج با رخ دادن تحولات مختلف در فستیوال ها، هر ساله آنها رنگ و بوی متفاوت تری به خود میگرفتند. به عنوان مثال در سال 1930 میلادی السا سیا پارلی
(Elsa Skia Parley) برای نمایش اولین مجموعه شو لباس خود که با الهام از سیرک و طالع بینی ساخته بود. از نوازندگان سیرک استفاده کرد که بالا و پایین میپریدند و آواز میخواندند.
فشن شو پس از جنگ جهانی دوم
پس از جنگ جهانی دوم فشن شو شکل سازمان یافته تری به خود گرفت. به عنوان مثال در اولین فشن شویی که بعد از جنگ جهانی دوم برگزار شد. خریداران و خبرنگاران در صف اول قرار داشتند.
فشن شو شامل بخش های مختلفی میشود. این فشن شو حدود 75 دقیقه طول کشید و در آن بیش از 60 دست لباس توسط مدل ها به نمایش گذاشته شد.
ورود بازار لباس به فشن شو
در سال 1950 میلادی با شروع بازار لباس آماده برای علاقمندان به خرید لباس تحولی عجیب در تاریخچه فشن شو به وجود آمد. در این دوران دیگر اولویت فشن شوها تنها نمایش ویترینی لباس ها نبود.
بلکه طراحان نیز به دنبال این بودند که بتوانند با یک بازاریابی زیرکانه لباس های خود را به مشتریان پولدار و معروف بفروشند. به این ترتیب فشن شوها دیگر شکل ساده و نمایشی خود را از دست دادند. آنها به بازاری برای پیدا کردن مشتریان پولدار و معروف مبدل شدند.
فشن شوهای امروزی
سال 1990 میلادی جان گالینو(John Gallino) و الکساندر مک کوئین (Alexander McQueen) تحول عجیبی در فشن شو وارد کردند. و با اجرای شوهایی با تم های عجیب که تا آن لحظه بی سابقه بود. آنها به عنوان اولین کسانی مشهور شدند که توانستند چهره ای جدی به فشن شوها ببخشند.
امروزه نیز بسیاری از طراحان با اجرای فشن شوهایی با تمهای مختلف که در آنها از موسیقی، جلوه های ویژه و نورپردازی های خاص استفاده شده است. تلاش دارند تا همواره جلوه ای تازه به این فشن شوها ببخشند.