آشنایی با پارچه و انواع آن
آشنایی با پارچه و انواع آن
آشنایی با پارچه و انواع آن
از گذشته تاکنون استفاده از پارچه رواج داشته است. به طوری که به یک نیاز اساسی انسان ها تبدیل شده است. چه در دوران نیاکان مان و چه اکنون، پارچه یک نیاز مهم و اساسی به شمار میآید. شما از پارچه در موارد مختلفی استفاده میکند که معروفترین آن تهیه لباس است.
اما شاید برایتان جالب باشد که با فرآیند تولید پارچه و انواع مختلف آن در دنیا آشنا شوید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با انواع پارچه به صورت کامل آشنا کنیم.
پارچه چیست؟
قبل از صحبت درباره هر موضوعی اجازه بدهید تا شما را با معنای پارچه به صورت کامل آشنا کنیم. پارچه، لایه ای انعطاف پذیر از نخ و الیاف های طبیعی است. مانند پشم، کتان، ابریشم و پنبه.
الیاف های مصنوعی مانند نایلون، پلی استر و ریون است که در کنار هم بافته شده اند. پارچه استفاده های مختلفی دارد. اما از آن در دوختن مبلمان، پرده، لباس و سرویس آشپزخانه نیز استفاده میگردد.
فرآیند تولید پارچه به چه شکل است؟
اکنون که با معنا و مفهوم پارچه آشنا شدید، شاید برایتان جالب باشد که بدانید. این پارچه های رنگارنگ و دوست داشتنی که با آنها لباس میدوزید، چگونه تولید شده اند.
1- تولید الیاف:
اولین مرحله در فرآیند تولید پارچه، تولید الیاف است. در این مرحله الیاف های مورد نیاز برای بافت پارچه مانند کتان، ابریشم یا پشم که طبیعی هستند از مزارع و مراکز مورد نیاز جمع آوری میگردد.
الیاف های مصنوعی مانند نایلون و پلی استر نیز دست ساز هستند و در کارگاه های تولیدی تهیه میگردد.
2- تمیز کردن الیاف ها:
بعد از جمع آوری الیاف های مورد نیاز برای بافت پارچه نوبت به تمیز کردن آنها میرسد. تا اثری از آلودگی و ناخالصی بر روی آنها باقی نماند.
3- شانه کردن:
این مرحله به الیاف ها کمک میکند تا همگی در یک سمت و در یک مسیر قرار گیرند. همچنین الیاف های کوچک و بی ارزش نیز در این مرحله از بین میروند.
4- تاباندن الیاف ها به هم:
پس از محله شانه کردن، نوبت به تاباندن الیاف ها میرسد. اگر سن تان زیاد باشد. حتما به یاد دارید که مادر بزرگ ها این کار را به کمک یک دوک خیاطی انجام میدادند.
عملکرد این مرحله نیز مانند همان کاری است که آن دوک انجام میداد. در این مرحله الیاف های شانه شده در هم تابانده میگردد تا از آنها یک نخ جدید به وجود بیاید.
5- آماده سازی برای بافت:
این مرحله یکی از مهم ترین در فرآیند تولید پارچه است. از همین جهت این مرحله برای الیاف های مصنوعی نیز اهمیت زیادی دارد. بسیاری از الیاف های مصنوعی میتوانند در این مرحله خواص الیاف های طبیعی را به خود جذب کنند.
این مرحله در فرایند تولید پارچه به فرآیند تکسچره شناخته میگردد. که در آن قدرت کشسانی پارچه تا حد زیادی افزایش مییابد.
6- آهار زنی:
ممکن است در مرحله قبلی، الیاف ها نتوانند مقاومت کنند و آسیب ببینند. در این مرحله از آهار زنی برای بالا رفتن مقاومت و استحکام الیاف ها استفاده میگردد.
آهار یک مایع با غلظت شیمیایی بالا است که قدرت چسبندگی نخ ها را افزایش میدهد.
7- بافتن پارچه:
هفتمین مرحله ای فرآیند تولید پارچه، بافتن آن است. در این فرآیند الیاف ها آماده بافتن هستند. معمولا الیاف ها در این مرحله به شکل های مختلفی بافته میشوند.
مانند حلقوی، تار و پود و بدون بافت آنها را میبافند. از رایج ترین آنها بافت پارچه به سبک تار و پود است.
8- پرز گیری:
در این مرحله که پرزگیری نام دارد. پارچه را روی صفحاتی با حرارت ملایم حرکت میدهند تا پرزهای آن به صورت کامل گرفته شود.
9- مرسریزه کردن:
این مرحله در واقع یک مرحله تست برای سنجش دوام پارچه است. در این مرحله آن را درون مواد شیمیایی مانند آمونیاک قرار میدهند.
10- رنگرزی:
سرانجام نوبت به آخرین مرحله تولید پارچه یعنی رنگرزی میرسد. معمولا الیاف هایی که برای بافت پارچه استفاده میگردد بدون رنگ هستند.
کارخانه ها برای ایجاد تناسب بهتر بین تمام تار و پود پارچه و همچنین بالا بردن جذابیت بیشتر، پارچه ها را رنگ میکنند.
انواع پارچه ها
همانطور که اشاره کردیم پارچه ها از الیاف های مختلفی تولید میگردد.
بنابراین نخهای به کار رفته در بافت پارچه ها به چهار دسته تقسیم میگردد:
1- پارچه ها با الیاف های گیاهی (طبیعی) مانند: کتان، پنبه و کنف.
2- پارچه ها با الیاف شیمیایی مصنوعی مانند: نایلون، پلی استر و اکریلیک.
3- پارچه ها با الیاف حیوانی مانند: پشم و ابریشم.
4- بهترین پارچه ها برای کودکان
هر کدام از این دسته ها شامل انواع متنوع هستند. که در ادامه به تک تک آنها میپردازیم.
1- انواع پارچه ها با الیاف طبیعی
پارچه های با الیاف طبیعی پارچه های هستند. منشا الیاف های آنها گیاهی است، که شامل پارچه های پنبه ای کتان، کنف و پارچه های نخی و پنبه ای هستند.
– نخی یا پنبه ای:
خاصیت مهم این پارچه ها ضد حساسیت بودن آنها است که این موضوع باعث شده تا برای افرادی که به الیاف های مصنوعی حساسیت دارند. این پارچه ها گزینه مناسبی باشد.
الیاف نخی بسیار در برابر چروک شدن حساس است، از این رو از این پارچه ها بیشتر برای لباس راحتی منزل و لباس نوزاد به کار میرود.
– کتان:
پارچه های کتان یکی دیگر از نمونه ها پارچه هایی است، که با الیاف های طبیعی تولید میگردد. این پارچه ها به دلیل الیاف های نازک و خنکی که دارن برای فصل تابستان بسیار مناسب است. همچنین یکی از قدیمی ترین پارچه های دنیا به شمار میآیند.
– ساتن:
در گذشته این پارچه از کرم ابریشم تولید میشد. اما امروزه الیاف های اصلی و تشکیل دهندی پارچه پلی استر، ابریشم و پنبه هستند. پارچه ساتن الیاف مانند پارچه ابریشم دارد و برای لباس های مجلسی بسیار برازنده اند. الیاف پارچه ساتن بسیار زیبا و ظریف است.
– کرپ:
کرپ پارچه ای با الیاف های سبک پیچ خورده است که خاصیت چروک نشدن آن یکی از مهمترین دلایل استفاده زیاد از این پارچه به حساب میآید. این پارچه به الیاف های مصنوعی ابریشم با پشم تولید میگردد. این نوع پارچه در تولید کت و شلوار و مانتو اداری قابل استفاده است.
– جین:
یکی دیگر از معروف ترین پارچه های گیاهی در دنیا پارچه جین یا لی میباشد. این پارچه از الیاف های پنبه ای تشکیل شده که در هم تنیده شده اند. در گذشته بیشتر از این پارچه برای دوخت شلوار استفاده میشد. اما امروزه لباس های دیگری نیز با آن میدوزند.
– تور:
پارچه توری دارای الیاف گیاهی میباشد که از قدیم الایام جزو پارچه های محبوب در منازل محسوب میشد. این پارچهها برای لباس خواب، اکسسوری منازل یا تزیینات لباس زنانه استفاده میگردد.
برای مشاهده ی بهترین پارچه های فصلی
بر روی لینک کلیک کنید.
2- انواع پارچه ها با الیاف مصنوعی
این پارچه ها از الیافی مصنوعی تولید میگردد که معمولا در کارگاه های تولیدی به وجود میآیند. الیافی های مصنوعی معمولا خاصیت الیافی های طبیعی را ندارند. از جمله پارچه های که با این الیاف تولید شده است میتوان به پارچه های زیر اشاره کرد.
– پلی استر:
الیاف های اصلی این پارچه معمولا از زغال سنگ و فرآورده های نفتی به وجود میآیند. این پارچه معمولا جایگزین پارچه هایی با الیاف های چنبه ای در بازار است. زیرا به نسبت آنها از قیمت ارزان تری برخوردار است.
– نایلون و لاکرا:
یکی دیگر از پارچه های تولید شده با مواد شیمیایی پارچه های نایلون و لاکرا هستند. الیاف های به کار رفته درون این پارچه به شدت به گرما و شستشو با آب گرم حساس هستند.
– استات، ریون و ویسکوز:
الیاف و جنس این پارچه ها حالتی ابریشمی و لطیف دارد. همچنین ثبات رنگی قابل توجه در این پارچه ها وجود دارد. تنها عیب و مشکل این پارچه ها، اشتعال پذیری آسان آن است.
– برزنت:
پارچه برزنت یکی دیگر از پارچه های مصنوعی موجود در بازار است. این پارچه با الیاف هایی از جنس نایلون ساخته میگردد که خاصیت کشش قابل توجهی نیز دارند. از طرفی این پارچه ها استحکام بالایی نیز در برابر گرما دارند.
3- انواع پارچه ها با الیاف حیوانی
این پارچهها با الیافهایی تولید شدهاند که جنس و منشاء اولیه آنها از پوست یا موی حیوانات به وجود آمده است. از جمله پارچههایی با این نوع الیفا میتوان به پارچههای زیر اشاره کرد.
– پشمی:
این نوع پارچه یکی از محبوب ترین پارچه ها با الیافهای حیوانی است. کیفیت و مقاومت بالای الیافهای این پارچه، به همراه چشم گرم باعث شده تا برای فصل های سرد گزینه بسیار مناسبی باشد.
– ابریشم:
یکی از معروف ترین انواع پارچه هایی که با الیاف حیوانی به وجود میآید پارچه ابریشم نام دارد. این پارچه به لطف کرم های ابریشم تولید میگردد.
جنس ظریف و گرانبهای این پارچه سبب شده تا بیشتر برای لباس های اشرافی و سلطنتی قابل استفاده باشد.
4- بهترین پارچه ها برای کودکان
یکی از مهم ترین دغدغه هایی که بیشتر پدر و مادر ها با آن روبرو هستند، نوع پارچه مصرفی است که برای کودکان استفاده میشد. بدون حساس و ظریف کودکان به خصوص نوزادان و حساسیت هایی که ممکن است برخی از پارچه ها برای آنها به وجود بیاورد، باعث شده تا همه پارچه ای برای آنها قابل استفاده نباشد. از جمله پارچه هایی که برای کودکان ونوزان قابل استفاده است میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
– پنبه ای:
اولین انتخاب برای لباس کودکان لباس هایی با پارچه های پنبه ای هستند. این پارچه الیافی طبیعی دارد و با خاصیت ضد باکتریال و ضد حساسیتی که دارد هیچگونه حساسیتی برای کودکان و نوزادان به وجود نمیآورد.
– نخی:
پارچه های 100 درصد نخی یکی از بهترین گزینه ها برای استفاده در فصل های گرم مانند تابستان است. جنس خنک و سبک این پارچه یکی از مهمترین دلایل استفاده از آن است.
– ژرسه:
خاصیت کشسانی این پارچه سبب شده تا یک گزینه مناسب باشد. این پارچه دارای بافتی نرم ومنطعف است و الیاف های آن تنفس پوست را امکان پذیر میکند.
– تدی:
پارچه های پشمی تدی، یکی دیگر از نمونه پارچه های قابل استفاده برای کودکان است. شگل گرم و پشمی مانند این پارچه باعث شده تا بیشتر برای پتو قابل استفاده باشد. اما از آن میتوان به عنوان کاپشن یا سویشرت برای کودکان در فصل های سرد استفاده کرد.
فاکتورهای مهم در انتخاب پارچه های مناسب هر فصل:
اکنون که با فرآیند تولید و انواع پارچه ها آشنا شدید. شاید بد نیست بدانید که برای انتخاب هر پارچه برای هر فصلی، فاکتورهای مختلفی وجود دارد.
اولین ویژگی: فصلی بودن پارچه
در واقع الیاف های به کار رفته در یک پارچه است که تعین میکند تا پارچه برای چه فصلی مناسب باشد. به عنوان مثال، پارچه هایی کتان برای فصل تابستان و پنبه ای و پشمی برای فصل های زمستان مناسب تر هستند.
رنگ و نوع طرح چاپ شده بر روی پارچه نیز میتواند بیانگر تفاوت بین پارچه باشد. به عنوان مثال، پارچه هایی با طرح های گل، شکوفه و راه راه دریایی بیشتر بیانگر حس و حال بهار هستند.
دومین ویژگی: جنس پارچه
ویژگی دیگری که برای انتخاب پارچه به آن دقت میکنند وزن و نوع پارچه است. به عنوان مثال، پارچه هایی با الیافهای پنبه و کتان برای فصل های بسیار سرد زیاد مناسب نیستند.
در حالی که ممکن است برای فصل هایی با آب و هوای معتدلتر مانند بهار، گزینه مناسب تری باشند. از طرفی پارچه هایی با الیاف های مصنوعی ممکن است در فصل بهار و تابستان به خوبی عمل نکنند.
عدل بندی چیست؟
یکی از اصطلاحات رایج در بین اهالی پارچه و تولید کنندگان، عدل است. اشتباه نکنید عدل به معنای لغوی آن نیست. زمانی که شما بخواهید به عنوان یک خریدار از شرکت تولید عمده خرید کنید.
شرکت، پارچه ها را بصورت بسته بندی های به شما تحویل میدهد.درون هر کدام از آن بسته بندی ها ممکن است بین 8 تا 12 طاقه پارچه در آن باشد. به آن گونی های بزرگ که طاقه در آن است، عدل پارچه میگویند.
بیشتر کارخانه های تولید پارچه فقط پارچه های خود را به صورت عدل میفروشند. بر روی عدل پارچه، نکاتی نوشته میگردد. که شامل: تعداد طاقه، متراژ، جنس پارچه ، نوع پارچه و متراژ است.